Hormonjóga

30 október 2012

A hormonjógát Dinah Rodrigues, brazil filozófia, pszichológia tanár és jógaoktató fejlesztette ki. Célja egy olyan gyakorlatsorozat összeállítása volt, amely a változókorba lépett nőknél a változókorral együtt járó tüneteket teljes mértékben megszünteti, vagy legalábbis olyan mértékben csökkenti, hogy azok már nem zavaróak.A gyakorlatsorozat kidolgozásában fiatalabb nők is részt vettek, olyanok, akik nagyon erős premenstruális szindrómától szenvedtek, vagy hormonzavar nehezítette meg a teherbeesésüket. A hormonjóga az ő esetükben is hatásosnak bizonyult, a hormonális egyensúlyt sok esetben helyreállította, megkönnyítette a teherbeesést, a korai menopauzát is sikerrel gyógyította. Számos esetben a policisztás petefészkek gyógyulását lehetett tapasztalni.

A hormonjóga terápia kidolgozása során orvosok segítségét igénybe véve behatóan tanulmányozta a petefészkek, a pajzsmirigy, illetve valamennyi olyan szerv működését, amelyeknek a hormonális egyensúly megteremtésében szerepük van. Tanulmányozta a változókori élettani folyamatokat. Híres jógamesterek útmutatásával intenzívebben foglalkozott a különböző légzésfajtákkal, csikunggal (buddhista energiatechnika) és kundalini jógával, vagyis azon módszerekkel, amelyek eszközei lehetnek az energiaháztartás harmonizálásának.

A különböző módszerek szintetizálásával fejlesztette ki végül azt az egyedülálló hormonjóga-gyakorlatsorozatot, amely mára Brazíliában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa számos országában, mint Anglia, Svájc, Svédország, Németország stb. nagy elismertségnek és népszerűségnek örvend.

A hormonjóga terápiás céllal alkalmazott jóga, amely egy sor speciális gyakorlattal, a női hormontermelő mirigyek működésének serkentésével állítja helyre a hormonális egyensúlyt.

Azoknál, akik időben elkezdték gyakorlását, lehetővé teszi a változókor kezdetének időben való eltolását, majd legtöbbször tünetmentes lezajlását – mindenféle gyógyszer alkalmazása nélkül. A petefészkek működésének serkentésével nemcsak a hőhullámok, éjszakai izzadás, állandó fáradtságérzés, depresszió, fejfájás szűnik meg, hanem elkerülhető a csontritkulás, érelmeszesedés és a többi olyan betegség, amelyek tipikusan a változókorral egyidejűleg jelennek meg.

A női hormontermelő mirigyek működésének serkentése mellett a hormonjóga-program antistressz gyakorlatokat is tartalmaz, mivel a stressz a megfelelő hormonális működés egyik legnagyobb ellensége.

A gyakorlatsorozat valamennyi eleme önmagában korlátozza a női szerveknek a változókorral kezdődő visszafejlődését, de emellett tartalmaz olyan gyakorlatokat is, amelyek kifejezetten az inkontinencia kialakulásának megelőzését szolgálják.

A hormonjóga gyakorlatsora könnyen megtanulható, nem igényel különösebb hajlékonyságot vagy jártasságot a jógában, és nem vesz igénybe többet, mint napi fél órát, annak érdekében, hogy minden dolgozó nőnek a programjába beleférjen.

 

Hormonjóga és Hatha jóga

 

A Hatha-jóga hozzájárul az egészség megőrzéséhez, de a hormontermelés reaktiválásához nem. A statikus Hatha-jóga önmagában nem képes arra, hogy a lassuló, csökkenő hormontermelést serkentse. A hormonjóga a maga dinamikus gyakorlatsorozatával, a speciális légzéstechnikákkal és az energiaáramlással célzottan a hipofízisre, pajzsmirigyre és a petefészkekre hat, ezek működését serkenti. Ezenkívül a medence-gát izomzatát is erősíti. A hormonjóga gyakorlatsorozata előtt nem létezett olyan módszer, amely a hormontermelést ösztönözni tudná.

Legtanácsosabb az lenne, ha már 35 éves kor előtt, vagyis mielőtt a hormonműködés csökkenni kezdene, megtanulnánk és gyakorolnánk a hormonjóga gyakorlatsorozatát.

A hormonjóga terápia a premenstruális szindróma (PMS), meddőség, policisztás petefészek szindróma (PCOS), változókor esetén gyorsabban és hatékonyabban ér el eredményt, mint a hatha jóga, és ezért olyan technikákat alkalmaz, amelyek a hatha jóga technikáitól különböznek.
Az ászanák (jógagyakorlatok) dinamikusak, speciális pránajámák (légzőgyakorlatok) kísérik őket, amelyeknek intenzív hatása van.

A hormonjóga terápia a szervezet egészére hatással van, és különböző szinteken hat:

Fizikai szint: erősíti az izomzatot, javítja a tartást, növeli a rugalmasságot és a mozgás szabadságát, erősíti a csontokat

Fiziológiai szint: serkenti és harmonizálja a hormontermelést és ennek köszönhetően megszünteti, vagy legalábbis csökkenti a változókori tüneteket, és megelőzi az olyan betegségeket, amelyek az alacsony hormonszint következtében alakulnak ki; megszünteti a PMS-t, PCOS-t, megkönnyíti a teherbeesést

Pszichikai szint: stressz, depresszió és alvászavarok megszüntetése

Energetikai szint: a hormontermelésért felelős szervek revitalizálása; vitalitás és jó közérzet fokozása

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy a hormonjóga terápia átfogó, az egész testre kiható és fiatalító technika, amely speciális gyakorlataival a női hormonok megfelelő termelődését teszi lehetővé azáltal, hogy masszírozza és harmonizálja az ezért felelős szervek működését, mint a petefészkek, pajzsmirigy és hipofízis, mellékvesék.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelentkezés:itt
 

Kisgyermekeseknek, Mindenkinek, Programajánló , , ,